Sosyal Medya

Güncel

Serdar Turgut: Madem komite toplantısına “Teknik komite” deniliyordu, bu olan da diplomasi de “teknik bir skandal”dır

Haber Türk yazarı Serdar Turgut bir süredir Türkiye - ABD arasında yapılan görüşmelerin içerinin ne olduğunu köşesinden sordu.



Serdar Turgut Washington'da Türiye ile ABD arasıdna bir süredir süren ve bir hayli kalabalık heyetlerle gerçekleştirilen toplantıların neden basına yansıtılmadığını ve konuşulduğunu sordu. Böylesi bir heyetin yalnızca teknik konuları konuşmak için toplandığı görüşüne katılmadığını belirten Turgut böylesi bir durumun ise fiyasko olacağını iddia etti.

Yazının Tamamı

BELKÄ° biliyorsunuz, Washington’da geçen hafta 2 gün üst üste gerçekleÅŸtirilen komite toplantısından sonra yapılacağı söylenen yazılı açıklama yapılmadı.
 
İki ülke arasında geçen yoğun resmi temaslardan sonra hiçbir açıklama yapılmamasının olabilecek iki anlamı var:
 
1- Ya çok sürpriz bir karar alındı ve bu o kadar önemli ki daha üst düzeyde açıklanması için şimdilik gizli tutuluyor.
 
2- Ya da ABD tarafından 24, Türkiye tarafından da 23 kişinin katıldığı 2 günlük yoğun maraton sonucunda ele gelir hiçbir sonuç alınmadı.
 
Bunun üzerine çalışacak takımdan insanlara, “Bir yazılı açıklama yapılacak olsaydı, hangisi doÄŸru olurdu?” diye sordum.
 
Hemen hepsi de “Birincisinin doÄŸru olduÄŸunu söylemek mümkün deÄŸil” dedi.
 
NEDEN BÖYLE OLDU?
 
Madem komite toplantısına “Teknik komite” deniliyordu, bu olan da diplomasi de “teknik bir skandal”dır.
 
Katılan uzman sayısına bakarsanız, iki ülke dışişlerinin de çok önem verdiğini söylememiz gereken bu toplantıda sonuç neden böyle oldu? Bunu ulusal güvenlik uzmanı dostlarımla konuştum; aldığım bilgiler şöyle:
 
A- ABD, her ne kadar Zeytin Dalı Harekâtı’nın sınırlandırılmasını istese de aslında Afrin hakkında konuÅŸmak zaten istemiyordu. Rusya ile varılmış olan anlaÅŸma gereÄŸi Afrin hakkında konuÅŸma sorumluluÄŸunun Rusya’da olduÄŸunu düşünüyorlar. Toplantıda bu yüzden Afrin üzerine konuÅŸmak için ısrarlı olmadılar.
 
B- Münbiç konusunda ise burası da teknik olarak Rusya’nın sorumluluÄŸu altına verilen bölgede bulunmasına raÄŸmen Amerika buradaki varlığını sürdürüyor. Burada birimlerin yaptığı çalışmada aslında bir aÅŸamada Münbiç’teki YPG varlığını Fırat’ın doÄŸusuna çekip bölgeyi Türkiye ile birlikte koruma altında tutmak opsiyonu kafalarında var.
 
Bugüne kadar Türkiye “Bu opsiyonda hep neden biz Amerika ile ortak hareket edelim, Münbiç’i gerçek sahiplerine bırakmak daha doÄŸru olmaz mı?” cevabını veriyor.
 
RUSYA’NIN PLANI NE?
 
Benim gördüğüm kadarıyla, Amerika’yı Münbiç konusunda daha da zorlayan Türkiye’nin bu tavrı deÄŸil, asıl Rusya’nın tavrı.
 
Rusya, Suriye hakkında ABD ile sürdürdüğü gizli diplomasi sürecinde, Kürtlerin Münbiç’ten Fırat’ın doÄŸusuna çekilmesine karşı olduÄŸunu açıkça söyledi. Bu yapılırsa bunun iki ülkenin bölgede ilerideki iÅŸbirliÄŸini tehlikeye atacağı da belirtildi.
 
Rusya, reforme edilecek bir Suriye devleti merkez yönetimi altında toprak bütünlüğü bozulmamış bir Suriye’de, adına ister konfederasyon, ister federasyon, isterseniz de otonomi deyin, bir Kürt özerk yönetimi düşünüyor.
 
Ruslar, Amerikan tarafına bunun ileride gündeme gelebilmesi için Suriyeli Kürtlerle merkez yönetimi uzlaştırmaları ve birlikte yaşamaya ikna etmeleri gerektiğini söylüyor.
 
Amerikan kaynaklarına göre, Ruslar bunun Afrin’de de olabileceÄŸini düşünüyordu ancak son geliÅŸmelerden sonra bunu esas olarak Münbiç’te denemeye karar verdi.
 
Son komite toplantısındaki konuÅŸmaları bilen bir kaynak, Türkiye’nin Münbiç konusunu sadece ABD ile konuÅŸtuÄŸunu ama asıl konuÅŸulması gerekenlerin Ruslar olduÄŸunu çünkü bölgede Amerika’nın olduÄŸu kadar Rusya’nın da varlığı olduÄŸunu ve onların da YPG üzerinde etki için çalışmakta olduklarını söyledi.
 
ÇAVUÅžOÄžLU’NUN MEKÄ°K DÄ°PLOMASÄ°SÄ°
 
Bundan sonra nelerin olacağını anlamak için Washington’dakiler önümüzdeki günlerde DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun yapacağı temasları takibe aldı.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu’nun 12 ile 14 Mart arasında “Türkiye-Rusya stratejik planlama grubu toplantısı”na katılmak için Rusya’ya gideceÄŸini, ondan sonra da “Astana garantör devletleri toplantısı”nda Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov ve Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif ile konuÅŸmak için Kazakistan’a geçeceÄŸini ifade eden buradaki kaynaklar, teknik komite toplantısında ortaya çıkan hava sonrasında bu temasların Washington’da yakından takip edildiÄŸini ve bütün konuların 19 Mart’ta burada ÇavuÅŸoÄŸlu ile konuÅŸulacağını vurguluyor.
 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.